Cascara
Lahodný, exotický nápoj s třešňovou příchutí, to je Cascara. Na tento nápoj připravovaných z kávových slupek jsem narazil úplnou náhodou. Čas od času mi někdo nabídne kafe. To ve většině případech odmítnu jelikož nepatřím mezi její pravidelné konzumenty. Při jednom takovém odmítnutí mi byla nabídnuta Cascara. Podle názvu jsem nevěděl o co jde, proto i má reakce byla, že ji zkusím. Po ochutnání jsem si Cascaru oblíbil natolik, že si ji několikrát do týdne doma připravím.
Jak vzniká kávový čaj?
Cascara jako taková je vedlejší produkt z kávových zrn. Přesněji řečeno: jedná se o sušené slupky kávových třešní. Čaj/kafe není primárně ze zrn, ale ze slupek ve kterých jsou zrna obalené. Jak již název napovídá, tak tyto slupky se nazývají “kaskary”.
Po stránce zpracování jsou tyto slupky a zrna zpracovány suchou metodou, kde po sběru by měly být sušené na slunci cca 14 dnů. Následný proces uležení by měl trvat 3 měsíce. V okamžiku, kdy jsou zrna a slupky dostatečně dlouho uloženy, tak by mělo dojít k přirozené separaci zrna od slupek. Pevně věřím, že v této době se neseparují zrna od slupek strojově:-)
Jak chutná?
Kdybych měl jednoduše specifikovat chuť tohoto lahodného nápoje, tak cítím třešně zabalené do nějaké dřevité nebo tabákové chuti. Mně osobně Cascara připomíná kombinaci čaje rooibos, popřípadě šípkového čaje s kávou, která je charakteristická aromatickou vůní dřeva.
Její svěží a ovocná chuť mi sedne jak v letních, tak i zimních měsících. V zimě si do tohoto nápoje někdy přidám kousek skořice. V létě nápoj s ničím nekombinuji a mám jej rád maximálně s ledem.
Za dobu co konzumuji Cascaru jsem vyzkoušel několik druhů. Ty které mi sedly po chuťové stránce byly z Panamy a z Dominikánské republiky.
Příprava
Příprava je stejná jako u sypaného čaje, kde dávám zhruba 10g Cascary na 250-300 ml horké vody.
Co se týče teploty vody, tak tu si na konvici nastavím kolem 90°C.
Dobu louhování distributoři doporučují mezi 3-6 minut.
Za mě, když si dávám čaj po ránu, tak jej louhuji 5 minut.
V okamžiku, kdy si chci vychutnat intenzívnější chuť, louhuji 10 minut. Po louhování přes sítko nápoj přeliju do šálků.
Cascara a prodej
Na tento nápoj plný antioxidantů a nižší množství kofeinu než je v kávě jsem nikde v Pražských kavárnách a čajovnách zatím nenarazil. Bohužel to je i důvod proč si nápoj připravuji doma. V minulosti prodej Carcary nebyl ve státech EU povolen. Cascara se nemohla jako potravina porodávat. Kdyby vás zajímal detail, tak přikládám link na docela zajímavý článek na toto téma.
Nyní ze začátku roku 2022 EU schválila Cascaru jako bezpečný a zdravý produkt. Tímto věřím, že Cascara se dostane do povědomí obchodníků a bude si ji možné vychutnat nejen doma.