Nejlepší chléb v Praze

Published by administrator on

Na tenhle článek jsem se těšil až jej dám dohromady. Již několik měsíců kupujeme a ochutnáváme chleby z různých pekařství po celé Praze. V rámci našeho domácího testování jsme dokonce začali péct i vlastní chléb. O našem chlebu se teď moc nechci rozepisovat, to necháme na  jiný článek. Motivace proč vůbec napsat článek původně nebyla žádná. Postupem času jsem přišel na to, že bych se chtěl s vámi o naši zkušenost podělit. 

Proboha proč?

Když došla řeč mezi kamarády ať už na sociálních sítích nebo osobně na tohle téma, tak většina se mě zeptala: proboha proč to děláš? Vždyť na internetu je několik srovnání a doporučení. Stačí jít do pekařství a tam si můžeš koupit jakýkoliv chléb. Ano, to je pravda, ale důvodů proč si udělat vlastní srovnání jsem měl několik.

nejlepsi_chleb_v_praze

Změna

Čas od času je třeba střídat chléb a nekupovat pořád ty samé dokola. My už jsme byli přejedení chlebů z pekařství v okolí Vršovic. Když jsme hledali alternativu někde poblíž, tak ne vždy jsme byli spokojeni. Sem tam jsme se dokonce setkali s kousky, které nechutnali pořád stejně. Tento důvod byl asi tím primárním proč jsme se vůbec začali rozhlížet po nějakém dobrém chlebu. 

Doporučení

Internet je plný doporučení, stačí si přečíst pár článků a máte vybraný ten “nejlepší” chléb. Tímhle jsme se zpočátku taky řídili. Bohužel na nejmenovaných serverech pod označením (nejlepší český chléb, XY nejlepších českých chlebů v Praze nebo nejlepší chleba v Praze) jsme narazili na to, že jsou v některých případech srovnávány jablka s hruškami. Jako příklad bych rád uvedl, kdy autoři srovnávají typický staročeský chléb s chlebem italským. 

Dále jsem se setkal se články, které vybírají 7 nebo 10 nejlepších chlebů v Praze. Za mě jsem si chtěl vybrat jeden nejlepší chléb, který podle našich kritérií bude ten nejlepší.

zdravy_chleb

Domácí chléb

Rovněž jsem se setkal i s reakcemi, kdy nám bylo doporučeno si upéct vlastní, domácí chléb. Ano, tohle je nejlepší způsob jak si připravit chléb podle našich představ. Bohužel někdy s časem nejsme na tom úplně dobře abychom si několikrát do měsíce pekli vlastní chléb. Ano, jednou za čas si jej upečeme, ale tady pohodlí prostě vítězí a proto hledáme chléb kupovaný.

Začínáme 

Nejprve jsme si museli ujasnit jaký chléb vůbec hledáme a jaký pro nás bude ten nejlepší. První výběry pekařství byly spíše náhodné. Kudy jsme chodili nebo jezdili, tak tam jsme se zastavili na chléb a ten si koupili. Ze začátku jsme kupovali všechno co bylo v okolí. Ať už se jednalo o Ruský, český a nebo Italský chléb. Takhle jsme postupovali asi čtrnáct dnů a zjistili jsme, že je hodně druhý chlebů a bylo by dobré si ujasnit co vůbec chceme. Když jsme si dali dohromady co potřebujeme, tak z toho vznikly tyto požadavky. 

  1. Kváskový chléb
  2. Stabilní chuť ()
  3. Voňavý chléb
  4. Chutný i křupavý musí být i na druhý den
  5. Staročeský/venkovský typ
  6. Chléb se musí hodit jak ke sladkému, tak ke slanému
  7. Nechceme sezonní chléb (dýňový, apod.)
recenze_chleb

Testujeme

Testování chlebů nebylo vůbec jednoduché. Ono tohle může znít jako příjemná část celého procesu, ale nebyla. U některých chlebů jsme se těšili až si jej doma zakrojíme a pochutnáme si. Ne ve všech případech tomu tak bylo. Z některých chlebů nás pálila žáha, některé chleby i přes to, že jsme je nesli/vezli domů samostatně a skladovali je volně v kuchyni, tak “splaskly”. Některé byly dokonce i sladší. Zkoušeli jsme přijít na to proč a jediný důvod nás napadla asi nějaká receptura a nebo chleba pekli s nějakým sladkým pečivem. Takových neduhů u testovaných chlebů bylo více. Ovšem na druhou stranu je třeba říct, že téměř všechny testované chleby byly krásně křupavé. Co se týče chuti, tak některé byly hodně specifické. 

nejlepsi_chleba_v_praze

Kam pro dobrý chleba?

To je dobrá otázka 🙂 V článku jsem zatím nejmenoval žádný konkrétní chléb nebo pekařství. Záměrně tohle nechci dělat, ale můžu vás ujistit, že počet testovaných chlebů byl něco přes 50. Pekařství jsme vybírali jak větší, tak i menší rodinná. V našem srovnání nebyly chleby ze supermarketů, večerek nebo podobných prodejen. 

hostivar_pivo_chleba

Vítěz z pivovaru

Sám bych tomu ze začátku celé této aktivity nevěřil, že vítězný chléb se bude prodávat v pivovaru.   Konkrétně v Pivovaru Hostivar (H2), kde mají i vlastní pekárnu. Ono vítěze jsem měl již vybraného, ale úplnou náhodou jsem jel do Horních Měcholup a zastavil jsem se na kole na pivo. Dříve jsem se stavoval v původním H1 pivovaru, ale teď jsem byl zvědavý na H2. Již při příjezdu jsem spatřil výdejové okno. To mi nedalo a u toho byla cedule s nabídkou chlebů. Řekl jsem si, že si dám v restauraci pivko a po cestě zpět se stavím na chléb. 

hostivar_chleb

Recenze 

Tento chléb mě zaujal již na první dobrou. Doposud testované chleby jsem nikdy nenesl nebo nevezl v batohu na kole. Tento jsem švihl do batohu a ani jsem neměl úmysl jej zařadit do srovnávačky nebo vítěz už byl dávno jasný. Jenže přijedu domů a i náhradní trika a vercajk na kolo šel cítit kváskovým chlebem z Hostivaru. Když jsem jej ochutnal, tak patku většinou jím bez ničeho. U tohoto chlebu tomu nebylo jinak. Následně jsem si ukrojil další krajíc a jen na to dal bylinkové máslo a pochutnal jsem si. Říkám si, že chléb zkusím bez másla s příchutí a jen jsem si jej dal samotný. Hold takhle během okamžiku se zaprášilo po půlce chlebu. Po chvíli mi začalo vrtat, že tenhle chléb je opravdu výborný a možná lepší než dosavadní vítěz. Testování se tedy o měsíc posunulo (teď už vlastně o několik měsíců). A opravdu musím říci, že tenhle chleba je opravdu pro nás tím nejlepší v Praze. Dokonce si pro něj jezdíme přes půlku Prahy. Co se týče chuti, tak není hutný. Chuť nám přijde jako skutečně staročeská. Krájení jde rovněž samo. Chuť na druhý den je téměř stejná jako když je chléb čerstvý. Ze začátku konzumace/testování byla  docela výzva aby chléb vydržel doma do druhého dne. Téměř pokaždé se po něm zaprášilo. Pokud by vás zajímal detail ohledně gramáže a ceny, tak ten je k dispozici na stránkách Hostivaru (link). Já jsem jen doplním ceny k 10/2020. Kváskový chléb pšenično-žitný 400g – 44Kč (1kg – 88 Kč).

hostivar_kvaskovy_chleb

Co na chléb?

Chléb z Hostivaru máme rádi téměr se vším. Za mě mám nejraději chléb s avokádovou pomazánkou nebo jen s bylinkovým máslem. Dnes zrovna, když píšu článek, tak jsem pro inspiraci vyfotil připravenou svačinu. Jsou to menší kousky chlebů s různými ingrediencemi. Pro pochutnání stačí opravdu málo a máte fit jídlo. EDIT: přišlo mi několik dotazů na téma co všechno je na chlebu, tak dopisuji:

  1. chléb: lučina a řeřicha
  2. chléb: lučina a sušená rajčata
  3. chléb: máslo a vejce natvrdo 
  4. chléb: domácí máslo s bazalkovým pestem a na tom pažitka a kozí sýr
zdrava_strava_chleb

Shrnutí

Ne všem chléb musí chutnat. Závěrem bych rád podotknul, že celé srovnání je můj a přítelkyně pohled. Rovněž i pár přátel a část rodiny bylo do testování zahrnuto. Chléb konzumujeme nějakou dobu stále nám chutná. Samozřejmě nekonzumujeme pouze chléb z Hostivaru. Někdy zkusíme produkty, které nám ve srovnání chutnali a někdy zase si upečeme vlastní chléb. Tak dobrou chuť!!!

Categories: ZDRAVI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial