GOPRO

Published by administrator on

není kamera jako kamera. Bohužel tohle platí i pro všechny akční kamery. Docela dlouho mi trvalo než jsem se odhodlal napsat výstižnou recenzi GOPRO kamer(y). Osobně si myslím, za více než 5 let používání různých gopro kamer řady Black je žádoucí k tomu napsat pár řádků. V článku se nechci upínat zrovna na nejnovější model. Spíše chci nějakým způsobem zesumarizovat to co mi tyhle kamery nabídly a to co mi na nich vadí.

Začátky

Než se mi dostalo první GOPRO do ruky, tak jsem přečetl nespočet recenzí v angličtině. Nejlepším zdrojem recenzí byl Youtube. V té době se u nás v Čechách moc nevědělo o GOPRU a s kýmkoliv jsem se o něm snažil bavit, tak na mě koukal jako kdybych spadnul z višně. Naštěstí v dnešní době tohle neplatí a GOPRO už je u nás docela rozšířené.

Abych se vrátil k začátkům, tak jsem zvažoval i konkurenční akční kamery, ale když jsem viděl kvalitu produkovaného záznamu, tak GOPRO pro mě bylo jasnou volbou. Z hlediska kvality materiálu to u žádných akčních kamer nebyla sláva. GOPRO v tomto ohledu bylo bezkonkurenční. Co se týče ceny, tak na některých diskuzních fórech jsem četl reakce typu: za deset tisíc je to předražené, koupím si raději akční kameru z Číny za dvojku! Nikdy jsem významně neobhajoval cenu GOPRA, ale za mě mi cena přijde adekvátní. Když obyčejné kamery, které jsou leckdy větší než GOPRO stojí 15 tisíc a kvalita obrazu je stejná, tak proč by GOPRO nemohlo být o půlku levnější? Podle mě můžeme být rádi, že GOPRO má takovou cenovku jakou má. Druhá stránka věci je cena příslušenství, ale k tomu se dostanu.

Příslušenství

Jak už jsem zmínil, tak bohužel v některých případech je cena příslušenství přemrštěná. V určitých případech právem. Když jsem kupoval první GOPRO, tak cena příslušenství byla stejná jako cena samotného GOPRA. Při jednotlivých upgradech jsem už nepotřeboval všechno příslušenství kupovat nové. Tím jsem i něco ušetřil J Občas se mi stalo, že jsem někde v akci viděl i neoriginální příslušenství. Vzhledem k tomu, že mi třeba vadil odbouchaný originální tripod, tak jsem si koupil neoriginální. Bohužel ten nepřežil ani letní sezonu. Jedna ferata a jedna návštěva u moře a bylo po něm. Nějakým způsobem se do něj dostala sůl a nebyl flexibilní jako originál. Vrcholem bylo, když neoriginální tripod nevydržel sejmutí převracející se vlnou v moři a praskl. Na základě této zkušenosti kupuji jen originální příslušenství, které je z kvalitních materiálů. K příslušenství bych vám chtěl napsat, ať se neunáhlíte s jeho nákupem nebo ne všechno co se ze začátku zdá být využitelné, tak využijete. Pokud chcete GOPRO používat na vodní sporty, tak si kupte zvýhodněnou sadu k vodním sportům. Co určitě doporučuji dokoupit mezi prvním příslušenstvím jsou baterie a nabíječka.

Používám GOPRO

Jestli se mě někdo zeptá, jak často používám GOPRO, tak odpovím: spontánně. Když jdu někam na výšlap nebo když jedu na dovolenou, tak GOPRO je mým dobrým společníkem. Nejlepším sluhou je mi na feratách. Nejenom z hlediska kompaktnosti, ale i z hlediska širokého úhlu záběru. Na dovolených GOPRO používám zejména na vodní sporty nebo při šnorchlováni. U starších modelů jsem měl problém s ochranným krytem kamery. Naštěstí od pětky co GOPRO dělá kamery, které do 10ti metrů nepotřebují kryt, jsem velice spokojený. Tenkrát třeba na 4řce byl přes kameru ochranný kryt a když jsem chtěl udělat snímek s domem, tak výsledná kvalita fotky byla velice špatná.  Pokrok nejen z hlediska zpracování byl vidět i na kvalitě obrazu. Pokud srovnám záznam z 4B a ze 7B, tak musím říci, že opravdu jsou to nebe a dudy. 4B měla problém ve zhoršených světelných podmínkách, kdežto 7B má ve stejných podmínkách i docela loupatelný obraz. Ještě co jsem chtěl zmínit, tak je pokrok v kvalitě zvuku. Když srovnám zvukový záznam z 6 a 7, tak musím říci, že zvuk ze sedmičky je mnohokrát lepší. O stabilizaci obrazu mezi jednotlivými verzemi se raději nezmiňuji nebo ten pokrok jde znát na první pohled.

Dříve na GOPRO jsem hodně zpracovával videa, aktuálně poslední rok, dva pracuji pouze s fotkami. Proč to vůbec zmiňuji. Pokud si budete kupovat GOPRO kvůli videům, tak nezapomeňte, že musíte mít počítač docela mašinu. Já díky tomu, že jsem chtěl zpracovávat videa ve 4k jsem musel i updatovat Macbook.

Líbí se mi

Obrazová kvalita za dobrých světelných podmínek je opravdu výborná. Pokud GOPREM třeba pořizuji snímky do RAWu, tak je neskutečné co z těch fotek jde vytáhnout. Někdy až nevěřím co vytáhnu ze stínů. Konektivita. GOPRO synchronizuji jenom s Apple produkty a musím říci, že nikdy mi nic nespadlo a ani nezamrzlo. Pokud je řeč o aplikaci, kterou používám na Iphonu, tak funguje na výbornou. Z GOPRA fotky dostanete doslova lusknutím prstu, pokud videa potřebujete natahat do telefonu a rychle sestříhat, tak taky to je možné. Jestliže chcete ze záznamu vytáhnout maximum, tak doporučuji takovéto videa zpracovávat na počítači. Co se týče aplikace na počítači, tak na MacbookuPRO na kterém mi aplikace jede jsem se nesetkal ani s jedním problémem. Od kamaráda vím, že má s aplikací na „oknech“ trochu problém.. Jednoduchost. Menu GOPRA je přehledné a jednoduché. Již od počátků je menu ve stejné struktuře, takže uživatelům nepřidělává vrásky na čele se změnami. Jednoduchosti ovládání přispěl i dotykový display, který funguje přesně tak jak má. Jestliže porovnám tuto jednoduchou funkčnost s konkurenčními kamerami, tak GOPRO myslelo i na takový detail jako je zamknutí obrazovky a zafixování nastavení při natáčení. Ono třeba když jste v moři nebo na sjezdovce a nemáte tuto funkci zaplou, tak jednoduše se vám může změnit nastavení přístroje a ve finále to může mít dopad na záznam. Hlasové ovládání. Takhle vychytávka mě baví třeba na feratách, když jsem na skále a nechce se mi v jedné ruce držet GOPRO a druhou rukou jej ovládat. Hold v takových situacích je každá ruka dobrá 🙂

Nelíbí se mi

Ve své podstatě mám pouze dvě věci, které mi na GOPRU vadili nebo současně někdy vadí. Malá výdrž zejména v období zimy, kdy je zapotřebí mít u sebe minimálně jednu záložní baterii. Druhá věc je občasné zamrznutí kamery. U starých verzích tohle bylo na denním pořádku, na šestce nebo na sedmičce se mi to už tak často nestává.

Doporučení

GOPRO doporučuji všem, kteří chtějí mít kvalitní záznamy z akčních situacích. K ceně samotné kamery je zapotřebí připočítat nějakou tisícovku za příslušenství. Pokud chcete primárně točit videa, tak se koukněte co máte doma za počítač. Jinak jen upozorňuji, že perfektní záznamy nedělá pouze kamera, ale tvoří ji sám fotograf/kameraman už při samotné kompozici. O postprodukci raději nemluvím nebo to je kapitola sama pro sebe.

Categories: Trendy

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial