Nachlazení a sport

Published by administrator on

Nachlazení se čas od času nevyhne nikomu, a tak vzniká otázka, zda si při něm odepřít pravidelný trénink nebo ne. Pokud máme horečku, rýmu, kašleme a celkově se cítíme slabí, není o čem přemýšlet. Tělo si žádá své a při sportovní aktivitě bychom si s největší pravděpodobností přivodili úraz. Jsou ale dny, kdy se potýkáme s lehčí rýmou, ale jinak se cítíme fit. A tak vzniká otázka: Sportovat nebo ne?

Rady odborníků

Pokud se budeme řídit radami odborníků, tak ani při tak lehkém nachlazení jako je rýma, bychom neměli sportovat, jelikož je projevem oslabení imunitního systému. Samotný trénink by pak vedl ještě k dalšímu vyčerpání organismu, a tedy i k nemoci, jejímž projevem je pocit únavy, který po něm můžeme cítit.

Nicméně nachlazení nemá negativní vliv pouze na naše zdraví, ale i na náš sportovní výkon, který půjde dolů. Podle odborníků však může i za těchto podmínek dojít k přetrénování. Příčinou jsou změny v mozku vyvolané nachlazením, které vedou k větší citlivosti organismu na fyzickou zátěž.

Nachlazení a sport. Trénovat?

Protože se však názory odborníku ve většině případů liší, ani tato problematika není výjimkou. Někteří odborníci zastávají názor, že trénink v době nachlazení může dokonce vést k jeho vyléčení. Důvodem je pozitivní vliv studeného vzduchu na prokrvení sliznic dýchacích cest, které usnadňují odkašlání, ale i vypocení s následným doplněním tekutin a zahřáním těla po sportovním výkonu. Nicméně je nutné odlišovat nachlazení od nástupu chřipky, v jejímž případě by mohl trénink vést k zápalu plic. Proto se vyplatí nejdříve dopřát organismu dva až tři dny regenerace. V případě nemoci se sportem počkat alespoň týden od vyléčení.

Abychom si užili sportování i v chladnějších měsících, je samozřejmě lepší nachlazení předcházet. Základem je vhodné oblečení, které zahřeje, ale zároveň pohltí vlhkost a pot, nadechování nosem, čímž se studený vzduch „ohřeje“, a doplňování tekutin.

Categories: TRÉNINKZDRAVI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial